Україна взяла у Світового банку кредит на $1,2 мільярда для фінансування соцвиплат

жолнович

Україна та Світовий банк підписали угоду щодо започаткування нового проєкту "Інвестиції у соціальний захист задля підвищення охоплення, стійкості та ефективності (INSPIRE)", покликаного забезпечити фінансування 29 видів соціальних виплат.

Документ 4 грудня підписали міністр соціальної політики Оксана Жолнович та директор Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України Аруп Банаджері, повідомляє пресслужба українського міністерства.

Проєкт INSPIRE фінансується за рахунок позики Світового банку у розмірі $1,2 млрд із Цільового фонду з надання необхідної кредитної підтримки Україні (ADVANCE Ukraine), що підтримується урядом Японії.

"Кошти проєкту будуть спрямовані до загального фонду держбюджету і забезпечать фінансування 29 соціальних виплат, які вже передбачено в державному бюджеті на 2023 і 2024 роки. Таким чином, Світовий банк підтримує стійкість соціальних видатків, і дозволяє вчасно спрямовувати виплати тим громадянам, які їх потребують", – зазначається у повідомленні.

Крім того, проєкт спрямований на реалізацію низки важливих реформ у сфері соціального захисту, оскільки умовою для отримання коштів є низка кроків щодо подальшої цифровізації системи соціальної підтримки; підвищення адресності виплат для внутрішньо-переміщених осіб; запровадження механізму співфінансування окремих соціальних послуг з державного бюджету.

Читайте також: Кабмін хоче залучити Світовий банк до програми "єОселя"

Як повідомлялося, 30 листопада рада директорів Світового банку затвердила новий проєкт "Інвестиції у соціальний захист задля підвищення охоплення, стійкості та ефективності (INSPIRE)".

Кошти направлять на соцпідтримку осіб з інвалідністю, дітей-сиріт, осіб, які потребують догляду, студентів закладів фахової передвищої та вищої освіти, які отримують соціальні стипендії, а також громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та торгівлі людьми. Очікується, що проєкт охопить майже 10 мільйонів українців.

Автор: Михайло Орлюк




  • О нас

    На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости недвижимости.