Курс рубля продовжує падати попри доручення Путіна

рубль

Курс рубля продовжує падати попри зусилля Кремля і центробанку Росії.

У вівторок курс долара на Московській біржі перевищив 97 рублів уперше з 16 серпня, пише російська редакція Forbes із посиланням на дані торгового майданчика.

На початку торгів долар на максимумі досягав позначки 97,4025 рубля, дорожчаючи на 0,53 рубля, потім курс російської валюти укріпився до 97,24 рубля за долар. Однак під час торгів вдень падіння рубля продовжилося: станом на 14:50 він торгувався на рівні близько 97,45 руб. за долар.

Водночас курс євро зростає на 0,03 рубля – до 104,72 руб., юань дорожчав на 0,02 рубля – до 13,32 руб.

Експерт російської консалтингової компанії "БКС Експрес" Василь Карпунін нагадав, що курс долара на Мосбіржі майже досяг рівня 97 напередодні, 4 вересня. Він визнав, що зупинити падіння російської валюти поки що не допомагають ні домовленості з експортерами з продажу експортної виручки, ні підвищення ключової ставки, ні уповільнення потижневої інфляції до 0,03%, ні зростання нафтових цін.

"Локально пропозиції валюти поки що все ще не вистачає, щоб стабілізувати курс", – пояснив він.

"Швидше за все, додатковий продаж валюти експортерами поки лише стримує рубль від більш швидкого ослаблення", – вважає інший аналітик "БКС Експрес" Дмитро Бабін. На його думку, стійке відновлення рубля можливе лише при збільшенні експортної виручки, яке б випереджало підвищення обсягів імпорту та виведення капіталів за кордон.

Читайте також: Путін доручив посилити контроль за виведенням капіталу з Росії

Як повідомлялося, російський центробанк на позаплановому засіданні 15 серпня підвищив ключову ставку відразу на 350 відсоткових пунктів – до 12% річних. Рішення ухвалене "з метою обмеження ризиків для цінової стабільності", пояснив регулятор. Анонс позапланового засідання тимчасово стримав падіння рубля, однак після оголошення його результатів знецінення російської валюти відновилося.

Позапланове засідання ЦБ анонсував після того, як рубль 14 серпня обвалився до мінімумів за 16 місяців: долар піднявся вище за 101 рубль, євро перевищив 111 рублів.

Через падіння рубля Владімір Путін 16 серпня провів екстрену нараду з урядовцями та головою центробанку РФ Ельвірою Набіуліною. Її підсумком стало доручення експортерам збільшити обсяги продажу валютної виручки. Також розглядалася можливість повернення нормативів продажу експортерами валютної виручки та обмежень на рух капіталу, але від них поки що відмовилися.




  • О нас

    На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости недвижимости.