Російська влада посилить держрегулювання цін на продукти перед виборами Путіна

путін

Федеральна антимонопольна служба РФ розробила законопроєкт, який забороняє великим компаніям підвищувати ціни на товари.

Документ розробили на доручення першого віцепрем’єра РФ Андрія Бєлоусова, пише російська газета "Известия".

Документ забороняє підвищувати вартість товарів та продуктів на понад 30% за 60 днів. Виробникам залишають право просити дозволу на підвищення цін вище цієї позначки у влади, посилаючись на економічні фактори: суттєву зміну попиту чи пропозиції товарів, коливання регульованих тарифів, цін на сировину та комплектуючі, сезонні фактори та інші причини.

Перелік товарів, ціни на які відстежуватиме ФАС, встановить російський уряд.

У пояснювальній записці до закоопроєкту зазначається, що причиною зростання цін на товари у ряді випадків "служить недобросовісна поведінка учасників ринків, які ведуть спекулятивну політику щодо споживачів". При цьому у ФАС не наводять конкретних випадків значного зростання цін без видимих причин за останні два роки.

У ФАС повідомили, що такі обмеження матимуть тимчасовий характер. Закон має набути чинності з моменту оприлюдниння і діятиме до кінця 2024 року.

При цьому у Росії вже діють два механізми регулювання цін: по-перше, уряд може визначити гранично допустиму ціну на товар, якщо його вартість підвищилася на 10%, по-друге, ретейлери добровільно зобов’язуються обмежити націнки на соціально значущі продукти на рівні 5%.

Водночас заступник голови асоціації "Руспродсоюз" Дмитро Леонов попередив, що основні продажі складають товари з глибокими знижками в 30-40%, відтак до відповідальності потенційно можна притягнути будь-яке підприємство, яка продає аналогічний товар без знижки.

Читайте також: Інфляція у росії перевищила зростання цін в Україні

Як повідомлялося, перед президентськими виборами Володимира Путіна, які заплановані на березень наступного року, російська влада докладає значних зусиль для стримування знецінення рубля та стабілізації цін на продукти харчування.

Зокрема, генпрокурор РФ Ігор Краснов доручив регіональним прокурорам перевірити виробників курячих яєць і їх продавців, якщо середня роздрібна ціна курячих яєць у регіоні зросла більш ніж на 40%.

Автор: Михайло Орлюк




  • О нас

    На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости недвижимости.