Китай вимагатиме скасувати санкції США проти нового російського газового заводу,

спг,німеччина,термінал

Китай готується попросити США про звільнення від санкцій проти нового російського заводу з експорту скрапленого природного газу (СПГ, LNG).

За даними Bloomberg, державна Cnooc Ltd. і China National Petroleum Corp. мають частки в російському проєкті ПАТ "Новатек" Arctic LNG 2 в Росії. Компанії планують просити про винятки, оскільки заходи США загрожують постачанням, передає enkorr.

США запровадили санкції проти об’єкта в листопаді, оскільки вони розширили обмеження для російських компаній після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Зі слів джерел, судна, що перевозять СПГ, можуть потрапити під санкції США, якщо будуть забирати паливо з Arctic LNG 2. Cnooc і CNPC також закуповують СПГ у США і не хочуть ставити під загрозу свої постачання з американських проєктів.

Китай – найбільший у світі покупець СПГ, а також імпортує великі обсяги російського газу через сухопутні трубопроводи.

Такі запити – рідкість для Китаю, який прагне знайти способи обійти санкції, запроваджені його геополітичним суперником. Наприклад, Росія змогла обійти обмеження на постачання нафти в Китай за допомогою "сірого флоту" танкерів, які відокремлені від ширшої промисловості й можуть приховувати походження своїх вантажів.

Але СПГ-судна спеціально розроблені для перевезення суперохолодженого палива з величезних експортних потужностей, і приховати їх рух майже неможливо.

Тим часом початок експорту з Arctic LNG 2 ризикує бути відкладеним після того, як "Новатек" оголосив форс-мажор на постачання деяким своїм покупцям після санкцій США. "Новатек" планував запустити виробництво першої з трьох ліній до кінця року, а постачання мали стартувати на початку 2024 року.

Автор: Галина Ялівець




  • О нас

    На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости недвижимости.