Бізнес зможе отримувати послуги з експортного контролю в електронному вигляді

бізнес

Бізнес, який працює на забезпечення потреб безпеки та оборони України, зможе отримувати низку послуг Державної служби експортного контролю в електронному вигляді.

Як ідеться в повідомленні Міністерства економіки, це передбачено порядком реалізації експериментального проєкту з впровадження та забезпечення функціонування інформаційно-комунікаційної системи у сфері держекспортконтролю (ІКСЕК).

Відповідно до рішення уряду, експериментальний проєкт із впровадження ІКСЕК буде реалізовуватись протягом двох років.

У рамках проєкту передбачається надання Держекспортконтролем електронних послуг при оформленні та видачі:

  • посвідчення про реєстрацію суб’єкта здійснення міжнародних передач товарів військового призначення та подвійного використання;
  • висновків на здійснення тимчасового ввезення чи вивезення таких товарів, їх транзит територією України;
  • дозволу на здійснення експорту чи імпорту товарів військового призначення та подвійного використання;
  • висновку на проведення переговорів, пов’язаних з укладанням зовнішньоекономічних договорів.

Інформаційно-комунікаційна системи у сфері держекспортконтролю є локалізацією програмного продукту Stratlink, що розроблений за фінансової та організаційної підтримки Програми з безпеки кордонів та експортного контролю Держдепартаменту США. Система має надійний захист та, зокрема, дозволятиме:

  • підтримувати комунікацію з Держекспортконтролем на предмет статусу поданих документів, отримувати інформацію щодо результатів розгляду поданих матеріалів, а у перспективі і безпосередньо дозвільні документи в електронній формі;
  • отримати інформування та рекомендації щодо подальших дій при розгляді заявки. Зокрема, надати додаткові матеріали або уточнюючу інформацію, отримати рахунок на оплату послуг, підтвердити оплату тощо;
  • подати звіти щодо використання дозвільних документів.

Передбачається, що послуги "Реєстрація", "Експорт" та "Імпорт" будуть доступними для підприємців вже з 1 березня 2024 року, доступ до решти послуг буде додаватися протягом наступних шести місяців.

Доступ до послуг підприємці, які пройшли електронну ідентифікацію та мають відповідний рівень доступу до даних та інформації в системі, зможуть отримати у власному робочому кабінеті на сайті Держекспортконтролю.

Участь суб’єктів господарювання у проєкті буде добровільною. Тобто за бажанням вони зможуть отримувати відповідні публічні послуги й за традиційною процедурою, шляхом подання документів у паперовому вигляді.

При цьому подача у паперовому вигляді оригіналів гарантійних документів залишається обов’язковою вимогою у всіх випадках.

Автор: Галина Ялівець




  • О нас

    На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости недвижимости.