Справу стосовно ексголови ДФС Насірова та його радника скеровано до суду

Читать на русском

Справу стосовно ексголови ДФС Насірова та його радника скеровано до суду

Справу стосовно ексголови ДФС Насірова та його радника скеровано до суду

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) та Національне антикорупційне бюро (НАБУ) 23 травня 2023 року скерували до суду обвинувальний акт за обвинуваченням колишнього голови Державної фіскальної служби України (ДФСУ) та його радника в одержанні хабара в понад 722 млн гривень.

Йдеться про епізоди 2015-2016 років, коли ДФСУ очолював Роман Насіров (на фото).

Про це йдеться в повідомленні пресслужби Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

“...протягом 2015 -2016 років очільник ДФС України одержав на свою користь та на користь третіх осіб понад 722 млн грн неправомірної вигоди за вчинення дій, пов’язаних із забезпеченням відшкодування ПДВ підконтрольним власнику агрохолдингу юридичним особам у розмірі понад 3,2 млрд грн”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що хабар в іноземній валюті (5,5 млн доларів та 21 млн євро) відбувалося із використанням низки компаній, зареєстрованих за кордоном, що належали власнику одного із агрохолдингів.

Кошти тодішній голова ДФС отримував із використанням підприємств-нерезидентів, контроль над діяльністю яких здійснювався безпосередньо посадовцем, його радником та родичами.

При цьому частина коштів неправомірної вигоди була сформована безпосередньо із грошових коштів бюджетного відшкодування ПДВ, конвертованих у іноземну валюту.

Дії колишнього очільника ДФС України кваліфіковано за ч. 4 ст. 368 КК України, його радника – за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 368 КК України. 2 лютого 2023 року досудове розслідування було завершено. На сьогодні обвинувальний акт скеровано до ВАКС до розгляду по суті.

У САП зауважили, що, матеріали стосовно власника агрохолдингу, підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 369 КК України, прокурором виділені в окреме провадження, у якому сторона захисту підозрюваного наразі ознайомлюється із матеріалами досудового розслідування.

Ім’я фігурантів правоохоронці не називають, але ДФСУ з 5 травня 2015 року по 3 березня 2017 року очолював Роман Насіров. За даними низки ЗМІ, підозру Насірову оголошено за одержання неправомірної вигоди від аграрного олігарха Олега Бахматюка (власник UkrLandFarming).

Нагадаймо, у жовтні 2022 року ексочільнику ДФС Роману Насірову, його раднику, а також власнику агрохолдингу повідомили про підозру у справі про відшкодування ПДВ. Йшлося про підозру в одержанні 5,5 млн доларів та понад 21 млн євро неправомірної вигоди за відшкодування ПДВ компаніям аграрного холдингу.

Як інформувала KВ, у березні 2023 року Вищий антикорупційний суд надав дозвіл на здійснення спецрозслідування щодо власника агрохолдингу, якого підозрюють у дачі хабара у 722 млн гривень колишньому голові ДФС. Дії власника компанії кваліфікували за статтею про надання неправомірної вигоди службовцю.




  • О нас

    На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости недвижимости.