У Росії 15 березня починається триденне голосування на виборах президента

Володимир Путін, який керує Росією з 2000 року, балотується на п’ятий термін. До голосування не допустили опозиційних кандидатів

15 березня у Росії – перший день голосування на президентських виборах. Вперше воно триватиме протягом трьох днів – починається 15 березня і закінчується основним днем виборів у неділю, 17 березня.

Пізно ввечері 14 березня (за київським часом) розпочалося голосування на сході Росії – на Чукотці й Камчатці.

Дільниці також будуть відкриті на окупованих територіях України – на контрольованій Росією території Запорізької, Херсонської, Донецької і Луганської областей, а також у Криму. Місцеві жителі повідомляли, що їх примушують до участі у голосуванні. Україна і Захід заявляють, що незаконні вибори на окупованих українських територіях порушують міжнародне право, і їхніх результатів не визнаватимуть.

Володимир Путін, який керує Росією з 2000 року, балотується на п’ятий термін. До голосування не допустили опозиційних кандидатів.

Перемогу Путіна, який, по суті, контролює всі важелі влади в Росії, багато коментаторів називають практично вирішеним питанням. Раніше ЗМІ з посиланням на джерела писали, що адміністрація президента РФ хоче забезпечити Путіну перемогу з результатом не менше ніж 80% за високої явки. Недавнє опитування державного агентства ВЦИОМ показало, що за Путіна готові проголосувати не менше ніж 75% респондентів.

Вибори, які проходили в Росії останніми роками, незалежні спостерігачі й експерти оцінювали як невільні й нечесні. За їхніми словами, влада втручається у виборчий процес, створює переваги провладним кандидатам, у низці випадків йдеться і про прямі фальсифікації. На президентських виборах немає незалежних міжнародних спостерігачів, серйозно обмежені можливості спостереження для російських громадян.

Російська опозиція закликала всіх, хто не погоджується з політикою Путіна, прийти 17 березня опівдні на виборчі дільниці, висловивши таким чином свій негласний протест, і або голосувати проти Путіна за будь-якого з трьох інших кандидатів, або псувати бюлетень. Таким чином, за задумом ініціаторів акції, противники Путіна покажуть свій спротив і не порушать чинного законодавства РФ.

Російська прокуратура у відповідь пригрозила кримінальною відповідальністю за «перешкоджання вільному здійсненню громадянами своїх виборчих прав і роботі виборчих комісій».

Вдова російського опозиціонера Олексія Навального Юлія в колонці в газеті The Washington Post закликала країни Заходу не визнавати результатів виборів президента Росії і не вважати Володимира Путіна легітимним головою держави.

Низка депутатів Європарламенту й інших політиків також закликали не визнавати результатів виборів президента Росії а, отже, легітимності Путіна. Вони вказують як на голосування на окупованих територіях, так і, наприклад, на ухвалені поправки до конституції, що дозволяють Путіну балотуватися на п’ятий термін. Лідери західних країн не говорили про можливість невизнання результатів виборів у РФ.

Про те, що Україна не визнаватиме виборів президента Росії, адже у країні «ніяких виборів вже давно немає», заявив в коментарі Радіо Свобода секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов.

Форум




  • О нас

    На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости недвижимости.