Київського підприємця викрили на схемі незаконного відшкодування ПДВ на 1,3 мільярда. Він фіктивно працевлаштовував людей з інвалідністю

деньги

Правоохоронці викрито ділків, які намагалися вивести 1,3 млрд грн з державного бюджету як незаконне відшкодування податку на додану вартість.

Про це повідомляє пресцентр СБУ.

Організатором схеми виявився підприємець із Києва, який фіктивно працевлаштовував у власних компаніях осіб з інвалідністю. Це дозволяло йому оформляти податкові пільги і отримувати компенсацію від держави.

"За даними слідства, для реалізації схеми організатор залучив 15 підконтрольних комерційних структур у столичному регіоні, а також у Вінницькій та Черкаській областях.

Вони підшукували осіб з інвалідністю і за символічну плату оформляли їх до штату власних компаній, але за фактом на робочому місці вони не з’являлися і не були задіяні у виробничому процесі", – пояснили в СБУ.

При цьому, контролюючим органам ділки звітували, що пільгова категорія населення становить більше половини штатної чисельності персоналу підприємств. У такий спосіб ділки отримали право на відшкодування із державного бюджету України понад 1,3 млрд₴

Під час 24 обшуків за адресами проживання та на робочих місцях фігурантів вилучено: мобільні телефони та комп’ютери із доказами протиправної діяльності, а також документи та чорнові записи, які підтверджують спроби незаконного відшкодування ПДВ.

Триває слідство у межах кримінального провадження за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) та ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем).

Вирішується питання щодо повідомлення головному фігуранту про підозру та обрання йому запобіжного заходу. Зловмиснику загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Автор: Юлiя Недашківська




  • О нас

    На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости недвижимости.