Російська Дума заднім числом дозволила Путіну забирати в іноземців бізнес для своїх друзів

путін

Російська Держдума ухвалила закон, який суттєво розширює повноваження президента Путіна, дозволяючи йому вводити тимчасове управління стосовно "рухомого і нерухомого майна осіб недружніх іноземних держав, що знаходиться на території Росії".

Ухвалені поправки до російського законодавства мають ретроспективний характер і дозволяють легалізувати такі дії Путіна з майном іноземних інвесторів після 24 лютого 2022 року, передає Інтерфакс.

Крім того, законом передбачається надати Путіну повноваження встановлювати особливості створення, реорганізації, ліквідації та правового стану російських юридичних осіб, здійснення ними угод, виплати дивідендів іноземним акціонерам із "недружніх" до Росії країн, встановлювати особливий порядок визначення вартості частки у статутному (складеному) капіталі юридичної особи тощо.

Путін також отримає право встановлювати особливий (спеціальний) порядок звернення стягнення на кошти, цінних паперів та інше майно, включаючи накладення арешту та вжиття інших забезпечувальних заходів.

Читайте також: Пивоварний гігант Carlsberg звинуватив Путіна у крадіжці свого бізнесу в Росії

Як повідомлялося, у липні російський президент Владімір Путін доручив передати у тимчасове управління Росмайну активи данської компанії Carlsberg та французької Danone в Росії.

Після цього керівником "Балтики" призначили Таймураза Боллоєва, який керував цим підприємством до 2004 року. У 2005 році Боллоєв заснував "БТК груп" – виробника професійного одягу, з 2012 року ця компанія стала єдиним постачальником обмундирування для російської армії. За даними Financial Times, Боллоєв також близький до друга Путіна мільярдера Юрія Ковальчука, який виявляв інтерес до "Балтики".

Керівництво данського пивоварного концерну Carlsberg Group заявило, що "шоковане" рейдерським захопленням свого бізнесу у Росії на виконання указу Путіна після підписання угоди про його продаж. А новий гендиректор компанії Якоб Ааруп-Андерсен прямо звинуватив владу РФ у крадіжці бізнесу.

Водночас керівником компанії "Данон Росія" призначили 32-річного племінника голови Чечні Рамзана Кадирова та міністра сільського господарства республіки Ібрагіма (Якуба) Закрієва.

При цьому данський пивоварний концерн Carlsberg Group, наприкінці червня підписав угоду про продаж свого російського бізнесу, однак вона потребувала дозволу влади РФ. Danone шукала покупця на 75% своїх активів у Росії з можливістю зворотного викупу.

Нагадаймо, у березні російський президент Владімір Путін підписав указ про запровадження тимчасового управління майном резидентів країн, які сама Росія називає "недружніми", у випадку, якщо в цих країнах Росію або російських фізичних чи юридичних осіб позбавлять власності.

Першими у переліку такого майна опинилися 83,73% енергетичної компанії "Юніпро", які належать німецькій Uniper SA, а також 98% компанії енергогенеруючої компанії "Фортум", яка належить структурам фінського енергохолдингу Fortum. Росімущєство призначило керівниками "Юніпро" та "Фортум" менеджерів корпорації "Роснєфть", якою керує один із найближчих соратників російського президента Ігор Сєчін.

Автор: Михайло Орлюк




  • О нас

    На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости недвижимости.