Зеленський підписав закон про відновлення податкових перевірок

призначення,зеленський,підпис,підписав

Президент Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок".

Про це голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев повідомив у Telegram.

Верховна Рада ухвалила цей закон ще 9 листопада, він мав набути чинності з 1 грудня. Це було однією з останніх вимог МВФ для виділення Україні нового траншу фінансової допомоги.

Згідно із документом, до проведення документальних планових перевірок можуть бути включені підприємства у сфері виробництва підакцизної продукції, азартних ігор, фінансових послуг, а також платники, які за 2021 рік:

  • мали в 2 рази більшу дебіторську заборгованість ніж кредиторську;
  • мали рівень сплати податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість менший ніж 50% по галузі;
  • річний дохід становить понад 10 млн грн, а загальна сума витрат становить понад 75% суми річного доходу.

Водночас не повертаються перевірки для ФОПів першої та другої групи, а також для підприємств на тимчасово окупованих територіях або територіях, де йдуть бойові дії.

Нагадаймо, Верховна Рада мала відновити податкові перевірки разом із ухваленням закону про повернення довоєнних податків наприкінці червня. Згодом з’ясувалося, що перед голосуванням за наполяганням заступника голови Офісу президента Ростислава Шурми до нього внесли поправки, не погоджені із МВФ. Зокрема, із закону виключили відновлення податкових перевірок для великого бізнесу.

Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев зауважував, що невпевнений, що внесені поправки відповідають зобов’язанням України перед МВФ, але Шурма нібито обіцяв "вирішити це питання".

Однак погодити зміни з МВФ Офісу президента не вдалось і Кабінет міністрів 5 вересня схвалив проєкт окремого закону про скасування мораторію на проведення податкових перевірок, який мав би запрацювати з 1 жовтня 2023 року. Однак Верховна Рада не встигла його ухвалити у вказаний строк.

Автор: Михайло Орлюк




  • О нас

    На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости недвижимости.