Кременчуцькі фірми експортували брухт "УЗ" під виглядом вживаних рельсів,

вагон,укрзалізниця

За останні роки в Україні працює тіньова схема перетворення металобрухту на б/у товар з подальшим його експортом. Робиться це для мінімізації сплати податків та отримання відшкодування ПДВ з державного бюджету.

Про це йдеться у розслідуванні Бізнес.Телеграф.

За даними видання, ТОВ "Центр промислового ремонту та будівництва" (Кременчук) перед вторгненням росіян у 2022 році придбала на аукціоні "Укрзалізниці" два лоти металобрухту рельсів, "вид 510" загальним обсягом 2,023 тонни із митним кодом 7204.

"А вже у другій половині 2022 року майже весь цей товар був успішно вивезений у Польщу. Але оформлений документами він був не як брухт, а як б/в рейки за митним кодом 73, що були в користуванні. Вивозили через іншу фірму – ПП "Метекс" (також Кременчук)", – пишуть журналісти.

Тобто, цей брухт рельсів за півроку пройшов серію "липових" воскресінь та переробок документів та довідок, зокрема у ТПП, які підтвердили, що брухт рельсів УЗ із групи 7204 раптово перетворився на б/в рельси групи 73, які можна в подальшому використовувати (наприклад, на під’їзній залізниці, яка не має великого навантаження).

"Звісно, в реальності такого не могло бути, проте даний випадок мав банальну мету – зекономити на податках. Вивізне мито становить 3 євро з кожної тонни. Більш того, експортер нібито рейок ще й заробив кошти на повернені ПДВ з держбюджету. В даному випадку нібито б/в рельси, а насправді брухт рельс, пройшов органи контроля Митниці, в тому числі у частині визначення вартості. Оскільки ціна б/в рельсів значно вища, аніж була куплена ця партія, реально оцінена як брухт", – пише Бізнес.Телеграф.

Автор: Юлiя Недашківська




  • О нас

    На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости недвижимости.