Росія збільшила експорт нафти до максимуму з початку великої війни,

нафта

Експорт російської нафти та нафтопродуктів у квітні зріс до 8,3 млн барелів на добу, це найвищий рівень з початку повномасштабного вторгнення в Україну.

Про це йдеться у оновленому звіті Міжнародного енергетичного агентства (МЕА).

Зокрема, експорт російської нафти у квітні зріс на 0,25 млн барелів на добу, компенсуючи падіння експорту нафтопродуктів на 0,2 млн барелів на добу.

За підрахунками МЕА, завдяки зростанню обсягів експорту нафти та зменшенню дисконту на неї доходи Росії від експорту нафти та нафтопродуктів зросли у квітні на $1,7 млрд – до $15 мільярдів. Однак, це на 27% менше, ніж у квітні минулого року, при цьому податкові надходження РФ від нафтогазового сектору знизилися на 64%.

МАЕ зазначає, що Росія не виконала власну погрозу зменшити видобуток нафти на 0,5 млн барелів на добу в повній мірі, намагаюсь збільшити доходи від експорту сировини. Росія раніше засекретила статистичні дані про видобуток нафти.

"Росія, здається, не має проблем із пошуком покупців для своєї нафти та нафтопродуктів, часто за рахунок інших членів ОПЕК+", – зазначається у звіті.

Читайте також: Ціни на бензин у Росії побили історичний рекорд

Як повідомлялося, за офіційними даними, середня ціна російської нафти марки Urals у квітні 2023 року зросла до $58,63 за барель – найвищого рівня з листопада минулого року.

Відповідно до підписаного російським президентом Владіміром Путіним у лютому закону, дисконт Urals до North Sea Dated при обчисленні податку на видобуток корисних копалин у квітні не мав перевищувати $34 за барель, надалі він щомісяця зменшуватиметься, поки не досягне рівня $25 за барель. Наприкінці квітня Путін поширив цю схему і на експортне мито.

Нагадаймо, з 5 лютого набуло чинності встановлене країнами "Великої сімки"обмеження цін на російські нафтопродукти, зокрема дизельне паливо та мазут. З 5 грудня вони запровадили обмеження ціни на нафту, що постачається морським транспортом з Росії, на рівні $60 за барель.

Після цього почав зростати дисконт на російську нафту на світових ринках. За даними російського Мінфіну, середня ціна основної російської експортної марки нафти Urals у січні 2023 року склала $49,48 за барель, що в 1,7 раза нижче, ніж у січні 2022 року ($85,64 за барель). У лютому ціна бареля Urals склала $49,56 за барель, у грудні 2022 року – $50,47 за барель, порівняно із $66,47 за барель у листопаді та $70,62 за барель – у жовтні минулого року.

Бюджет Росії зверстаний, виходячи з прогнозу ціни на нафту Urals у $70,1 за барель. Востаннє фактична ціна російської нафтизнаходилася трохи вище за цю планку в період з 15 жовтня по 14 листопада 2022 року ($71,1 за барель).




  • О нас

    На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости недвижимости.