Росія викликала польського дипломата через закриття школи при посольстві у Варшаві

Будівля в центрі Варшави, фото ілюстративне

Росія 2 травня викликала тимчасового повіреного у справах посольства Польщі після того, як Варшава закрила школу при російському посольстві, а Москва засудила цей крок як «цинічне» порушення дипломатичних норм. Про це повідомляє AFP.

Москва пообіцяла жорстку відповідь після рішення Варшави, яка зажадала звільнення будівлі школи, в якій навчаються діти російських дипломатів. Польща стверджує, що школа працювала без законних підстав, а будівля належить місту Варшаві.

Міністерство закордонних справ Росії повідомило, що викликало польського дипломата Яцека Сладевського, щоб висловити «рішучий протест». «Польська влада нахабно виставила дітей, які навчаються у школі, на вулицю», – йдеться у повідомленні.

Мер Варшави Рафал Тшасковський заявив, що школа «не має дипломатичного статусу і не захищена ніяким імунітетом».

У Польщі кажуть, що будівлю було націоналізовано в 1945 році, перш ніж тодішній промосковський режим передав її в розпорядження СРСР. На думку чинної польської влади, ця операція була здійснена «без правових підстав».

Польща, яка є членом ЄС і НАТО й має спільний кордон з Росією та Україною, тепер є прихистком для понад мільйона українських біженців, які втекли після повномасштабного вторгнення Москви в лютому 2022 року.




  • О нас

    На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости недвижимости.