Китайський дипломат заявив, що має сумніви у суверенності колишніх країн СРСР: Україна та Естонія вже відповіли

Читать на русском

Китайський дипломат заявив, що має сумніви у суверенності колишніх країн СРСР: Україна та Естонія вже відповіли
Китайський дипломат заявив, що має сумніви у суверенності колишніх країн СРСР: Україна та Естонія вже відповіли

Посол Китаю у Франції Лу Шає відзначився скандальною заявою про нібито несуверенність країн пострадянського простору. Вони "не мають ефективного статусу у міжнародному праві", вважає дипломат, бо начебто не існує міжнародної угоди, яка б матеріалізувала їх суверенітет.

Об этом сообщает Инсайдер РУ

Посол Китаю у Франції Лу Шає дав інтерв’ю французькому каналу LCI. У ньому він поставив під сумнів суверенітет країн пострадянського простору, вочевидь, маючи на увазі усі держави, що постали на руїнах СРСР, окрім Російської Федерації.

"У міжнародному праві країни колишнього Радянського союзу не мають чинного статусу, оскільки немає міжнародної угоди, яка б матеріалізувала їхній статус суверенної країни", – сказав він.

Експерти вже потлумачили цю заяву, як заперечення китайським дипломатом самого факту існування таких країн як Україна, Литва, Естонія та Казахстан.

На закиди китайського посла у Франції відреагували у Естонії. Міністр закордонних справ країни Маргус Цахкна, який обійняв посаду зовсім нещодавно, вже заявив, що у МЗС викликали посла КНР в Естонії для пояснень слів його колеги з Франції.

Естонські дипломати запевнили: за потреби можуть дати китайським дипломатам уроки історії.

"Прикро, що представник Китайської Народної Республіки дотримується таких поглядів. Така позиція незрозуміла", – додав Цахкна.

Окрім сумнівів у суверенності країн, що постали на руїнах СРСР на початку 1990-х років, посол КНР у Франції також не знає, кому належить окупований Росією український Крим. Коли його прямо запитали, чи вважає він, що Кримський півострів був і залишається невіддільною частиною України, китайський дипломат видав, що "це залежить від того, як ви сприймаєте проблему" і додав, що "це не так просто".

Він також повторив тезу Кремля про те, що Крим "був російським спочатку", не окресливши терміни, від яких веде відлік "початку".

На ці скандальні заяви китайського дипломата відреагував також посол України у Франції Вадим Омельченко. Він припустив, що у представника Пекіна проблеми з географією.

"Або є очевидні проблеми з географією, або такі заяви йдуть врозріз з позицією китайської столиці "щодо зусиль з відновлення миру в Україні на основі міжнародного права і цілей і принципів Статуту ООН", - написав Омельченко у своєму Twitter-акаунті.

При цьому він вказав, що питання "Кому належить Крим?", як завжди, виявилося показовим. Також він додав, що "радянської імперії більше не існує, а історія рухається далі".

"Наступного разу добре було б розширити його питанням "Кому належить Владивосток?". Тут немає місця двозначності. Крим – це Україна", — зазначив український дипломат.

Источник: Проект РУ




  • О нас

    На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости недвижимости.