Російські таксисти протестують проти примусового переходу на "Москвичі" і "Жигулі"

ваз

Російські таксисти просять владу не зобов’язувати їх купувати автомобілі місцевого виробництва.

Відповідного листа асоціація "Національна рада таксі" (НСТ) направила російському прем’єру Мішустіну, пише місцеве видання "Вєдомості".

Раніше президент РФ Владімір Путін доручив уряду до 1 серпня розробити вимоги щодо локалізації машин таксі та каршерингу "з урахуванням можливого обсягу їхнього виробництва вітчизняними автозаводами".

Однак російські таксисти у свлєму листі вказують на суттєве подорожчання та явний дефіцит таких машин у країні. Вони також переконують, що примусова локалізація машин для таксі та каршерингу призведе до різкого зростання цін на послуги та викличе "масове невдоволення" у відповідних галузях.

"Не можна змусити підприємців купувати те, чого немає у продажу, а якщо і є, то за ціною, яка веде до банкрутства", – наголошується у листі.

З нього випливає, що ціни на автомобілі економ-класу, зібрані в Росії, зросли останнім часом на 70-80% і досягли 1,8-2 млн рублів. Водночас у країні спостерігається дефіцит легкових автомобілів компакт-класу вартістю до 1 млн рублів, які в основному і використовуються в таксі та каршерингу. Крім цього, автомобілі з автоматичною коробкою передач та антиблокувальною системою гальм у Росії зараз взагалі не випускаються.

За оцінкою керівника Центру компетенцій Міжнародного євразійського форуму таксі Станіслава Швагеруса, для оновлення парку необхідно щороку закуповувати 200 000 автомобілів, а зараз оновлюється лише п’ята частина цього обсягу.

При цьому у російському уряді консенсусу щодо цієї ініціативи немає. Мінпромторг РФ підтримує використання високолокалізованих автомобілів у таксі та каршерингу, оскільки це допоможе стимулювати попит на машини місцевого виробництва. Водночас у Мінекономрозвитку РФ визнають, що вимога про мінімальний рівень локалізації легкових таксі порушує принципи ринкової економіки та негативно позначається на конкурентоспроможності російських виробників.

Читайте також: Росія не здатна виробляти власні авто: "АвтоВАЗ" почне збирати китайські автомобілі під брендом Lada

Нагадаймо, переважна більшість світових автовиробників, за винятком китайських, припинили роботу в Росії після повномасштабного воєнного вторгнення в Україну у лютому минулого року. Водночас російські виробники не можуть повноцінно працювати без імпортних комплектуючих. Наприклад, з кінця минулого року модельний ряд автомобілів найбільшого російського виробника – "АвтоВАЗу" – був доступний лише у кількох кольорах через дефіцит імпортної фарби.

За підсумками 2022 року у Росії було вироблено 450 тисяч легкових автомобілів, що на 67% менше, порівняно з попереднім роком. За даними Росстату, обсяг виробництва легкових авто у РФ минулого року також став найнижчим за історію спостережень. Для порівняння, менше 450 тис. легкових автомобілів вироблялося у СРСР на початку 1970-х років.




  • О нас

    На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости недвижимости.