У DeepState оцінили темпи будівництва Росією залізниці з Маріуполя до Криму: "Законна ціль для ЗСУ"

Читать на русском

У DeepState оцінили темпи будівництва Росією залізниці з Маріуполя до Криму:

У DeepState оцінили темпи будівництва Росією залізниці з Маріуполя до Криму: "Законна ціль для ЗСУ"

Російські загарбники продовжують будівництво залізничної гілки, що має забезпечити альтернативне сполучення між Росією та тимчасово окупованим Кримом. Вона проходитиме через окуповані території материкової частини України на відстані близько 60 км від лінії бойового зіткнення.

Загальна протяжність альтернативної залізниці складає 60 км, вона має з’єднати Ростов-на-Дону з захопленим Маріуполем, а звідти – з Кримським півостровом. Перебіг будівництва проаналізували у DeepState.

Російські загарбники активно продовжують будувати залізничну гілку альтернативного сполучення між РФ та тимчасово окупованим Маріуполем.

"Ця гілка дає змогу окупантам створити залізничне сполучення Волноваха-Маріуполь-Донецьк, а також забезпечує сполучення Таганрог-Ростов-Маріуполь на відстані 60 км від ЛБЗ. Загальна протяжність гілки становить 60 кілометрів", – розповіли у DeepState.

 qkxiqdxiqzriudant

Про наміри загарбників будувати нову залізничну гілку стало відомо у 2023 році. У серпні з’явилися перші ознаки будівництва залізниці між Маловодним та Бурним на Донеччині: тоді поблизу населеного пункту Бурне окупанти почали робити насип для залізничного полотна. "Врізалися" вони у наявну залізницю, що з’єднує ПрАТ "Комсомольське рудоуправління" у місті Кальміус із Донецькою агломерацією і проходить через Іловайськ.

Вже у вересні підготовку насипу зафіксували вже у Маловодному. Там росіяни "взрізалися" у наявну залізницю між Маріуполем та Волновахою. Біля Волновахи, до слова, ще улітку окупанти почали збирати велетенську залізничну конструкцію, що отримала назву "цар-потяг": аби перешкодити просуванню Сил оборони, загарбники зчепили між собою близько 2100 вагонів різного типу, викрадені на окупованих територіях. Ця конструкція безперервно тягнеться від залізничного вокзалу в Оленівці до Волновахи. Її протяжність складає близько 30 км.

Після появи "Цар-потягу" гілка від Волновахи до Оленівки стала одноколійною.

Жовтень 2023 року ознаменувався початком зведення мосту через річку Кальміус, а у листопаді окупанти з’єднали обидва кінці будівництва.

У лютому 2024 року окупанти добудували переправу через балку Тернову та завершили зведення насипу.

"З відомого станом на зараз, окупантам залишилось пройти приблизно 13 км шляхів, включно з врізкою в наявні шляхи у селі Маловодне. Фрагмент гілки східніше річки Кальміус експлуатується щонайменше будівельниками (на карті її позначно жовтим кольором, – Ред.)... Транспортна інфраструктура ворога, зокрема зазначені міст та переправа, які будуть використовуватися окупантами для транспортування озброєння та військової техніки, є законною ціллю для Сил оборони", – зазначили у DeepState.

Натомість будівництво гілок, що стануть складовими "сухопутної залізниці у Крим" і мають пролягати вздовж берега Азовського моря, нині перебуває "у зародковому стані": окупанти наразі пройшли грейдером шлях, де заплановано прокладання колій. Ситуація, додали у DeepState, пильно відстежується.




  • О нас

    На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости недвижимости.