У Білій Церкві діє єдина капела бандуристів у регіоні (ФОТО)

У Білій Церкві діє єдина капела бандуристів у регіоні (ФОТО)

Народна капела бандуристок "Україночка" із міста Біла Церква наразі є єдиною капелою бандуристів серед 63 шкіл естетичного виховання Київщини

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на допис заступниці голови КОР Тетяни Семенової.

Бандура — музичний символ України. Цей стародавній український інструмент, який вже давно став справжньою візитівкою України, сьогодні заграв новими — трендовими, модними, сучасними барвами.

Українські колективи та музиканти, які грають на бандурі, стають дедалі популярнішими у світі. Європейці, американці та мешканці інших континентів не лише захоплюються звучанням бандури, а й не можуть втямити, як виконавцям вдається опанувати більш ніж 60 струн.

Почесного звання "Народна" капела була удостоєна у 1995 році. А створена, у 1992 році, заслуженим діячем мистецтв України Сергієм Томащуком, на базі Білоцерківської школи мистецтв № 5.

Чисельний склад капели — 40-50 учасників. У її репертуарі налічуються обробки народних пісень, класика та оригінальні твори. А ще композиції сучасних українських та світових композиторів, що звучать унікально у супроводі бандури.

Капела бандуристок "Україночка" виступають не лише на міських та обласних заходах Київщини. Вона з успіхом представляє Україну на Міжнародних й Всеукраїнських конкурсах та фестивалях.

Колектив є неодноразовим переможцем і володарем Гран-прі обласного конкурсу ім. Кирила Стеценка, міських літературно-мистецьких премій ім. Вінграновського та Нечуя-Левицького. "Україночка" виступала у Національному палаці мистецтв "Україна" на творчих звітах Київщини, постійний учасник обласних заходів, присвячених святкуванню Шевченківських днів у м. Києві.

У 2022 році колектив відзначив своє 30-річчя. Справу розпочату Сергієм Томащуком продовжує його дружина – заслужений працівник культури України Раїса Томащук, яка багато років є художнім керівником колективу.

Головне завдання колективу, ще від початку його створення, залишається незмінним: популяризувати українську культуру та традиції, народну пісню і музику, давати їй нове життя, створюючи неперевершені хіти, завдяки бандурі.

Нагадаймо, що вокалісти Бучанської громади вибороли перемогу на міжнародному конкурсі.

На зображенні може бути: 2 людини

На зображенні може бути: 4 людини, люди танцюють та акордеон

На зображенні може бути: скрипка




  • О нас

    На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости недвижимости.