Кабмін вніс у Раду законопроєкти про перезавантаження БЕБ. Що вони передбачають?

беб

Кабінет Міністрів вніс на розгляд парламенту проєкти законів про перезавантаження Бюро економічної безпеки України (БЕБ).

Відповідні урядові законопроєкти №10439 та №10440 оприлюднені на сайті Верховної Ради.

Перший із них має на меті вдосконалення правових засад діяльності БЕБ, відповідно до зобов’язань України перед МВФ, зазначається у пояснювальній записці до законопроєкту.

Для цього пропонується внести зміни до закону "Про БЕБ", встановивши нову процедуру проведення конкурсу на посаду директора Бюро, встановивши вимоги до проведення зовнішньої незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності БЕБ тощо. При цьому заступники директора БЕБ мають пройти атестацію у визначеному Кабміном порядку, а решта чинних працівників БЕБ проходитимуть атестацію лише через один рік після припинення чи скасування воєнного стану.

Другий законопроєкт покликаний чітко визначити функції та підслідність кримінальних правопорушень БЕБ, а також унормувати проведення обшуків.

Він також передбачає передачу до БЕБ кримінальних правопорушень, передбачених статтями 201, 305 КК, що підслідні слідчим органам безпеки.

Крім того, законом пропонується надати виключне право БЕБ та НАБУ порушувати питання про проведення перевірок фінансово-господарської діяльності підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності та осіб, які займаються підприємницькою діяльністю або іншими видами господарської діяльності індивідуально, та брати участь в їх проведенні.

Водночас органи Національної поліції України та Служби безпеки України пропонується вилучити з переліку органів державного фінансового контролю.

Читайте також: Зобов’язання перед МВФ: Влада обіцяє за півроку перезапустити БЕБ

Водночас заступник керівника Комітету ВР з питань податкової та митної політики, народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк вважає, що запропоновані урядом законопроєкти дозволять Офісу президента зберегти контроль над БЕБ та порушують зобов’язання України перед МВФ.

"Законопроєкт не передбачає перезавантаження БЕБ. Навпаки цементує систему і людей від ОП які зараз призначені в БЕБ. Перезавантаження перенесено на рік після війни. Навіть відбір голови прописаний так, що його буде легко відкласти або зманіпулювати", – прокоментував депутат перший з поданих законопроєктів у Telegram.

Другий законопроєкт, за його словами, не вирішить проблеми бізнесу, який скаржиться на тиск правоохоронів.

"Що буде він прийнятий, що ні, – нічого не зміниться... Всі норми про які просив та наполягав бізнес повністю проігноровані: нормальне врегулювання підслідності і відповідальність за її порушення; заборона оперативним підрозділам СБУ втручатися в роботу БЕБ; врегулювання повернення арештованого майна та і взагалі арештів; питання обшуків; посилення якості судового контролю", – перелічив депутат.

Як повідомлялося, ще у жовтні Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував парламенту прийняти за основу законопроєкт №10088, який передбачає реформування Бюро економічної безпеки за участі міжнародних партнерів. Цю процедуру також підтримали українські бізнес-асоціації. Однак уряд вирішив подати до парламенту свій законопроєкт.

Автор: Михайло Орлюк




  • О нас

    На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости недвижимости.