Зі страхового ринку за рік пішло 27 компаній,

нбу

Страховий ринок України з 1 липня 2022 року по 1 липня 2023 року скоротився на 19%, до 115 компаній зі 142, в основному за рахунок у сегменті non-life (26 СК).

Про це зазначається у звіті Національного банку України "Стан страхового ринку під час війни", передає Інтерфакс-Україна.

При цьому наголошується, що 6 компаній добровільно залишили ринок, 21 було виведено рішеннями НБУ: 9 – за результатами безвиїзного нагляду за порушення фінансового законодавства, 3 – після виїзних перевірок за недопуск до них, 8 – за неприведення структури власності у відповідність до вимог законодавства, 1 – через неотримання жодної ліцензії.

НБУ уточнює, що станом на 1 вересня 2023 року в Україні зареєстровано 111 страхових компаній, з яких дві – неліцензіати та у трьох тимчасово зупинено ліцензії.

За даними регулятора, 54% прийнятних активів компаній зі страхування життя утримуються у державних цінних паперах, 37% – у банківських депозитах. Щодо компаній non-life, то у них переважають кошти в банках (35%), державні цінні папери (21%) та права вимоги до перестраховиків (14%). Істотну частку формують кошти у МТСБУ (13%), нерухоме майно (9%) та прийнятна дебіторська заборгованість (9%).

При цьому на 30 липня 2023 року, порівняно з аналогічною датою минулого року, страховики зберегли та наростили обсяги ліквідних активів – з 17,1 млрд грн до 22,1 млрд грн (+29%). Приріст відбувся переважно за рахунок збільшення обсягів коштів, розміщених в іноземних банках з 7,7 млрд грн до 9,6 млрд грн (+25%) та банків з державною часткою – з 4 млрд грн до 6,3 млрд грн (+61%) ).

Регулятор також повідомляє, що звіти за 2022 рік подали 98% страхових компаній.

Зазначається також, що обсяг нерухомого майна як прийнятного активу скоротився у страховиків на 37%, що є наслідком початку дії з 30 червня 2023 року підвищених вимог до прийнятних активів, за винятком з них землі та житлової нерухомості. Частка нерухомості у прийнятних активах страховиків скоротилася з 10% до 6%, частка прийнятної дебіторської заборгованості у структурі прийнятних активів зросла на 25%.

Станом на 1 липня 2023 року нормативи порушували 11 страховиків non-life, з яких четверо порушили лише норматив якості активів. Серед порушників одна СК зареєстрована в Маріуполі, за трьома тривають виїзні перевірки, до ще однієї вже застосовано міру впливу і один страховик самостійно усунув порушення. Дефіцит прийнятних активів для дотримання цими 11 порушниками вимог становив 245,7 млн₴

Автор: Галина Ялівець




  • О нас

    На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости недвижимости.