В Україні повторно арештували нафтогазові активи Фукса та Котвіцького: у генпрокурора пояснили ситуацію

Читать на русском

В Україні повторно арештували нафтогазові активи Фукса та Котвіцького: у генпрокурора пояснили ситуацію

В Україні повторно арештували нафтогазові активи Фукса та Котвіцького: у генпрокурора пояснили ситуацію

В Україні повторно заарештували корпоративні права ПрАТ "Укрнафтобуріння", що належать екснардепу Ігорю Катвіцькому та російському олігарху Павлу Фуксу, а також Віталію Хомутиннику.

Компанія фігурує у кримінальній справі про промислову розробку найбільшого в Україні розвіданого Сахалінського родовища газу (Харківська область).

Корпоративні права підприємство передано управління АРМА. Про арешт повідомив Офіс генпрокурора України. Арешт на корпоративні права зазначеного підприємства та ще низки компаній було накладено у квітні 2023 року, але рішенням суду від 3 травня було скасовано арешт "Укрнафтобуріння". Тепер його наклали повторно.

Імена Котвіцького та Фукса у повідомленні не вказані, проте надано довідкову інформацію, яка свідчить про те, що йдеться саме про цих осіб. Так, наголошується, що ПрАТ "Укрнафтобуріння" разом із ТОВ "Сахалінське", ТОВ "Сіріус-1" та ТОВ "Іст Юроуп Петролеум" протиправно привласнило надра Сахалінського родовища. "Всі ці товариства афілійовані з російським олігархом та народним депутатом України VIII скликання", – йдеться в повідомленні Офісу генпрокурора.

Також, за даними Youcontrol, власниками ТОВ "Сахалінське" є Віталій Данилов (нардеп від "Батьківщини") та Ігор Катвіцький, власником ТОВ "Сіріус-1" – експомічник Данилова Сергій Пробилов, а ТОВ "Іст Юроуп Петролеум", яке раніше називалося "Голден Деррік", входить до груп Павла Фукса.

"Через протиправну діяльність посадових осіб НАК "Надра України" та низки комерційних структур Україна де-факто втратила право на Сахалінське нафтогазове родовище в Харківській області, при тому, що з державного бюджету на розробку даного родовища було витрачено понад 1 млрд грн", – зазначили прокурори.

За даними геологорозвідувальних робіт, поклади газу на цьому об’єкті становлять щонайменше 15 млрд кубометрів. Також зазначається, що в результаті "схематозу" Україна також втратила майно вартістю десятки мільйонів гривень.

Нагадаймо, проти Котвицького відкрито кримінальну справу. Ексдепутата Ради підозрюють у заробітку на незаконному видобутку газу саме із Сахалінського родовища. "Він за попередньою змовою з посадовими особами ПрАТ "НАК "Надра України", Держгеонадра, ТОВ "Сахалінське" та комерційними структурами у період 2003-2022 років фактично привласнив державні корисні копалини", – йдеться у повідомленні ДБР.

Схема полягала у наданні дозволів на видобуток із порушенням процедур. Зокрема, сировина "на папері" коштувала дешевше, ніж у реальності, документи занижували реальні обсяги видобутку. Прибуток організаторам схеми приносив продаж "зайвої" сировини, яка не попадала у звітність.

Партнер Фукса в "Іст Юеропі Петролеумі", за інформацією OBOZREVATEL, – народний депутат Віталій Хомутинник. Разом із ним Фукс також контролює акції "Укрнафтобуріння". Хоча сам Фукс і спростовує причетність до цієї компанії, олігарха неодноразово бачили, коли він виходив із офісу Хомутинника.

Фукс перебуває під санкціями РНБО з літа 2021 року. Обмеження було запроваджено через незаконне отримання ліцензії на видобуток газу для "Голден Деррік". Державна компанія "Надра України" фактично подарувала частку у газовому бізнесі Фуксу.




  • О нас

    На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости недвижимости.