13 друзів Медведчука об’єдналися в боротьбі проти України

Обвинувачений у держзраді кум Путіна Віктор Медведчук, який після обміну полонених мешкає в Московії, створив «політичний рух» «Другая Украина», і залучає до нього втікачів з України: політичних коментаторів з уже закритих проросійських телеканалів, депутатів місцевих рад від ОПЗЖ і обвинувачених у держзраді і сепаратизмі політтехнологів.

Про це повідомляють «Схеми».

Журналісти помітили, що проєкт «Другая Украина» із кінця січня 2023 року почав вести діяльність передусім у рашистських соцмережах.

Там його спікери, яким вдалося уникнути покарання і втекти з України, повторюють або доповнюють меседжі рашистської пропаганди.

Цитати цих втікачів і держзрадників – про нібито «божевільних нацистів в Україні», «сатанізм і беззаконня, «осквернення Києво-Печерської лаври» тощо – потім підхоплюють і цитують підконтрольні Кремлю медіа.

Зокрема, до політичного руху Медведчука долучилися:

Володимир Скачко, обвинувачений за частиною другою статті 110 Кримінального кодексу (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України).

Скачка з березня 2019 року розшукує СБУ. За даними Офісу генпрокурора, «обвинувачений перебуває на території РФ у м. Москва», при цьому «відомостей про спосіб виїзду з території України досудовим розслідуванням не встановлено».

«Політичний експерт» Юрій Дудкін, який у 2021 році отримав підозру за статтями 111 (державна зрада) та 161 (порушення рівноправності громадян). Його справу розглядають заочно. Бо за даними Офісу генпрокурора, у червні 2022 року 62-річний Дудкін виїхав з України. За даними «Схем», він виїхав у напрямку Польщі через пункт пропуску «Рава Руська» 7 червня 2022 року.

Колишній український журналіст Денис Жарких, чиї публічні висловлювання доручав перевірити ексгенпрокурор Юрій Луценко. За даними «Схем», Жарких перетнув українсько-словацький кордон у вересні 2022 року. Прикордонна служба не відповіла виданню на запитання, на яких підставах 55-річному Жарких дозволили виїхати під час воєнного стану. А Юрій Луценко і прокуратура не відповіли, чим закінчилася перевірка діяльності Жарких у 2018 році.

Політтехнолог Андрій Мішин, який щонайменше десятиліття працює на Медведчука і який у січні 2023 року втік із України до Росії. Про свою втечу через Польщу і Білорусь Мішин сам розповів російським ЗМІ – сказав, що начебто злякався українських спецслужб. У 2013 році Мішин був спікером жіночого політичного клубу «Українського вибору», відвідував етери проросійських телеканалів як експерт. Прикордонна служба не надала відповіді виданню на запитання, на яких підставах 57-річному Мішину дозволили перетнути кордон під час воєнного стану.

Також до «Другой Украины» долучилися політолог Олександр Потьомкін, який у 2021 році пропонував Володимиру Зеленському віддати владу Віктору Медведчуку, журналіст Олег Ясинський (мешкає в Чилі, критикує декомунізацію в Україні), Олена Броницька (агітувала щеплюватися російською вакциною і нахвалювала Медведчука), Павло Карназицький (білорус, депортований з України за антиукраїнські матеріали), Олександр Дудчак (політтехнолог із російським паспортом), Кирило Молчанов (35-річний політтехнолог), Руслан Коцаба (обвинувачений в Україні у державній зраді, перебуває у США, яким чином зміг виїхати – невідомо).

Також спікерами «Другой Украины» стали двоє депутатів міських рад: Богдан Гіганов (депутат Одеської міськради від ОПЗЖ, який визнав, що втік з України), Максим Невінчанний (депутат Миколаївської міськради від ОПЗЖ, місце перебування невідоме).

Загалом «Схеми» ідентифікували 13 спікерів нового проекту Медведчука. У СБУ відмовилися надавати відповідь на запитання, чи фігурують ці люди у кримінальних провадженнях, які розслідує спецслужба, посилаючись на заборону розголошення таких відомостей.

Журналісти повідомляють, що намагалися отримати коментарі від усіх згаданих у матеріалі осіб, але ніхто з них не відповів.




  • О нас

    На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости недвижимости.