Вбивство кримінального авторитету "Гулі": у Туреччині засудили на довічне організатора та кілера

Читать на русском

Вбивство кримінального авторитету

Вбивство кримінального авторитету "Гулі": у Туреччині засудили на довічне організатора та кілера

5 квітня 2024 року суд першої інстанції у Туреччині визнав доведеною провину в організації та умисному вбивстві 47-річного уродженця Азербайджану Надира Саліфова (відомий в статусі так званого "злодія в законі" на прізвисько "Гулі"/"Лоту Гулі"), засудивши до довічного позбавлення волі 29-річних однолітків — Хагана Зейналова та Аміра Гамідлі. Про це повідомляють співрозмовники Dетектив-Info.

Згідно тексту вироку, служители Феміди також засудили до дванадцяти з половиною років тюрми пособників скоєння зухвалого злочину — Расула Гасанова та Ала Мовламли. Одночасно із цим, суд виправдав від закидів до дотичності до кривавої історії ще четвірку достойників — Уміда Наджафова, Джеміля Келеша, Еркана Ашана та одного з представників адвокатської спільноти.

 qurikzideriqreant

Раніше на сторінках Dетектив-Info повідомлялося: постфактум скоєння в Анталії вбивства впливового на пострадянському середовищі злодія в законі "Гулі", турецькі правоохоронці звітували про затримання кілера та його спільника. Ними виявилися Зейналов ("Хан Бакинський") та Гамідлі.

На той момент вже стало відомо, що кілер фактично документував скоєння ним злочину, та буцімто переслав певним абонентам відео у месенджерах останніх хвилин життя Саліфова-старшого, яке в подальшому розлетілося соцмережами.

На момент свого розстрілу "Гулі" вважався однією з вельми потужних і доволі агресивних фігур кримінального світу, що претендує ледь не на одноосібне лідерство в царині своїх інтересів, зокрема й на території розповсюдження його впливу в Україні. Згідно тексту обвинувального акту турецької прокуратури, мотивом ліквідації кримінального генерала вважається "азербайджанська вендетта" — відлуння вбивства "злодія в законі" Ровшана Джанієва на прізвисько "Ровшан Ленкоранський", зразка 18 серпня 2016 року в турецькому Бешикташі в процесі запеклого конфлікту кримінальних кланів.

Силовики вважають, що ідеологічним батьком скоєння злочину виступав брат "Ровшана Ленкоранського" — Намік Джанієв.

Буцімто, брат Ровшана долучив до процесу помсти Джамала Гасанова та Джафара Алізаде. Зрештою, вони відшукали організатора Гамідлі (цей волелюбний син Кавказу щонайменше здійснював спостереження за поважним об’єктом, зокрема, оселившись в одному з "Гулі" готелі в компанії жінки). Надалі зловмисники підкорегували план вбивства, та домоглися "вербування" до його скоєння в обмін на 4 млн. дол. довірену особу "Лоту Гулі" — Хагана Зейналова.

Під час судового розгляду "Хан Бакинський" відкидав звинувачення на його адресу. Згідно твердженням Зейналова, в ніч вбивства "Гулі" останній під час розмови почав ображати опонента, після чого — спалахнула бійка. Бодігарди Саліфова почали лупцювати молодика та відкрили вогонь, після чого "Хан" вихопив зброю. Мовляв, надалі достойник отримав вогнепальне поранення в поперек з боку охоронців "злодія в законі", після чого — зміг опинитися на вулиці, де його підхопив на автівці Амір Гамідлі. Останній також відкидав дотичність до скоєння злочину (та свої покази на стадії попереднього слідства, де визнавав провину).

Одночасно із цим, Хаган Зейналов наголосив, що згідно його припущенням, вбивство "Гулі" нібито організував його молодший брат — Мушвіг Саліфов.

(Мушвіг Саліфов під час відвідин України в 2018 році)

Втім, відповідні аргументи не переконали служителів Феміди. Суд, попри виправдання низки фігурантів провадження, засудив Аміра Гамідлі та Хагана Зейналова на довічне ув’язнення. Ще четвірка фігурантів гучної історії — Джамал Гасанов, Ханімніса Мамедова, Намік Джанієв (брат "Ровшана Ленкоранського") і Джажар Алізаде продовжують перебувати у розшуку за обвинуваченнями в причетності до вбивства "Гулі".

detective-info.com.ua




  • О нас

    На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости недвижимости.