Росія веред переговори з Китаєм про будівництво підводного тунеля в окупований Крим,

путін,сі,цзіньпін

Росія за підтримки Китаю хоче побудувати під Керченською протокою підводний тунель , який був би захищений від ракетних атак України.

Про це пише The Washington Post із посиланням на дані українських спецслужб, які перехопили електронне листування між представниками Китаю та Росії, передає Голос Америки.

У перехопленому повідомленні від 4 жовтня йдеться про те, що Китайська залізнично-будівельна корпорація CRCC "готова забезпечити будівництво залізниць й автомобільних доріг будь-якої складності у Кримському регіоні".

Видання підтвердило справжність цих повідомлень за допомогою інших джерел. Зокрема, виявилось, що в окупованому Криму нещодавно вже зареєстрували російсько-китайський консорціум за участю осіб, про яких ішлося у перехопленому листуванні.

Генеральним директором консорціуму є російський бізнесмен Володимир Калюжний, саме він у перехоплених листах вказував, що китайська корпорація готова стати генеральним підрядником у проєкті. Водночас у розмові з журналістами він заявив, що не надаватиме інформації "ворожим ЗМІ".

В одному з перехоплених листів зазначається, що китайська будівельна корпорація CRCC братиме участь у проєкті лише на умовах конфіденційності, якщо про неї не згадуватимуть в документах через ризик накладення санкцій. В іншому листі йдеться про те, що проєкт готовий профінансувати китайський банк. Вартість тунелю попередньо оцінюють у $5 мільярдів.

Читайте також: путін переховав захоплене "Крименерго" після перемоги ДТЕК Ахметова у міжнародному арбітражі

В електронних листах згадуються переговори консорціуму з топменеджером CRCC на ім’я Сю Хуасян – так звуть віцепрезидента та заступника генерального директора міжнародного підрозділу компанії. Зв’язатися з ним не вдалося.

За оцінкою експертів, такий тунель був би найдовшим у Європі і порівнянним за масштабами з тунелем між Данією та Німеччиною, який будувався вісім років і коштував більш ніж $8,7 млрд. Але на кримський тунель, швидше за все, знадобиться набагато більше часу через проблеми з безпекою.

Від початку російського повномасштабного вторгнення в Україну Керченський міст, який сполучає територію Росії з окупованим українським Кримом, був пошкоджений вибухами двічі. Востаннє – 17 липня 2023 року, а перед тим – у жовтні 2022 року.

Автор: Михайло Орлюк




  • О нас

    На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости недвижимости.