Україна добилася націоналізації двох газобетонних заводів "Аерок" росіійського олігарха Молчанова

аерок

Вищий антикорупційний суд 10 жовтня підтвердив законність рішення про націоналізацію компанії "Аерок", кінцевим власником якої є група ЛСР російського олігарха Андрєя Молчанова.

Про це йдеться в повідомленні суду, передає LIGA.net.

Апеляційна палата залишила без змін рішення ВАКС від 22 серпня 2023 року.

"За результатами розгляду колегія суддів залишила без змін рішення ВАКС, яким стягнуто у дохід держави 100% частки статутного капіталу українського товариства в розмірі 437,44 млн грн, щодо якого російська компанія ПАТ "Група ЛСР" через німецьку компанію могла вчиняти дії, тотожні за змістом праву розпорядження", – сказано в повідомленні.

Постанова набрала законної сили з моменту проголошення та оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

"Аерок" володіє двома газобетонними заводами в Україні – в Обухові та Березані Київської області.

У травні минулого року ДБР встановило, що це українське підприємство підконтрольне російському олігарху Андрєю Молчанову. Він є колишнім членом "ради федерації федеральних зборів РФ", наближений до окупаційної влади й сплачує великі податки до бюджету країни-агресора.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Аеорок" є виробником бетону автоклавного твердіння в Україні та постачальником виробів із пористого бетону автоклавного твердіння під торговою маркою AEROC. Засновником підприємства є компанія-нерезидент Aeroc Investment Deutschland GmbH (Німеччина).

ПАТ "Група ЛСР", попередня назва "ЛенСтройРеконструкция", провадить свою діяльність на території Російської Федерації та є однією з ключових будівельних компаній. Її включено до переліку системоутворюючих підприємств та організацій російської економіки у сфері будівництва й житлово-комунального господарства.

Основні напрямки діяльності – виробництво будматеріалів, будівництво й девелопмент. Група також об’єднує підприємства з видобутку й переробки нерудних копалин, виробництва й перевезення будматеріалів, будівництва будівель – від великопанельного житла масових серій до елітних будинків.

Згідно з даними, зазначеними у звіті групи компаній ЛСР за 2021 рік, підприємство за рік збудувало на території Російської Федерації 612,7 тис. кв. м, з яких 66% припадає на іпотечну нерухомість. Обсяг активів на території України не має істотного значення щодо основних активів і становить 3,63% його загального обсягу.

Отриманий українським підприємством прибуток спрямовувався у вигляді дивідендів та роялті так званій "материнській компанії" з Росії.

За отримані кошти від "Аерок" сплачувалися податки та збори до бюджету країни-окупанта, фінансувався її силовий блок та оборонно-промисловий комплекс під час агресії проти нашої держави.

Активи компанії "Аерок" були заарештовані та передані в управління АРМА у червні 2022 року.

У січні 2023 року АРМА обрало управителя для бетонного бізнесу кремлівського олігарха Молчанова. Ним стала компанія "Харківські будівельні матеріали", яка, як і "Аерок", спеціалізується на виробництві газобетону, а також цегли, газоблоку, бетону та інших будівельних матеріалів.

Договір з управителем мали підписати після оцінки заарештованих активів. Але вже у червні Мін’юст ініціював конфіскацію газобетонних заводів "Аерок".

Автор: Галина Ялівець




  • О нас

    На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости недвижимости.