Індексація пенсій на 13% є попередньою цифрою

пенсия

Оголошений розмір індексацій пенсій на рівні 13% є попередньою цифрою – остаточно він буде відомий ближче до кінця лютого.

Про це повідомила перша заступниця міністра соціальної політики Дарія Марчак під час пресконференції, передає Укрінформ.

"Індексація пенсій планується. Проте 13% – це попередня цифра, яку ми рахували в серпні, подаючи проєкт бюджету Пенсійного фонду на 2024 рік. Остаточний розмір індексації буде порахований, коли надійдуть показники розміру середньої заробітної плати за 2023 рік, що відбудеться у другій половині лютого. Тоді ми побачимо точні дані, щоб розрахувати відсоток індексації", – сказала Марчак.

За її словами, згідно з базовим планом, перерахунок пенсій має відбутися з 1 березня 2024 року. З 1 квітня планується переглянути і розміри виплат для працюючих пенсіонерів.

"Торік із 1 липня ми ще проіндексували пенсії для державних і місцевих службовців. Цього року також плануємо це зробити, але, звичайно, все це буде залежати від динаміки надходження ЄСВ – чи будемо ми виправдовувати ті планові показники, які нам довело Міністерство фінансів", – додала Марчак.

Також у 2024 році будуть збережені й так звані "вікові доплати" пенсіонерам.

"Що стосується додаткових виплат пенсіонерам за досягненням ними 70, 75 та 80 років, вони продовжують здійснюватися. Так само як і "дотяжки" до мінімуму (гарантований мінімальний, залежний від віку, розмір пенсії, – ред.). На додаток, у цьому році ми плануємо проіндексувати цю мінімальну гарантію", – сказала перша заступниця міністра.

Раніше повідомлялося, що Кабінет міністрів України у 2024 році на соціальні видатки спрямує 470 млрд₴ Пенсії зростуть на 13%, а на субсидії уряд виділить 50 млрд₴

Автор: Галина Ялівець




  • О нас

    На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости недвижимости.