Законодавство України не має інструментів для примусового повернення чоловіків з-за кордону – Фріс

Від 23 квітня МЗС України обмежило надання консульських послуг чоловікам віком 18-60 років за кордоном, включно з оформленням заявок на отримання закордонних паспортів та їхню видачу

Наразі в України немає механізму для повернення чоловіків призовного віку від 18 до 60 років, які порушили законодавство та перетнули кордон незаконно – про це в ефірі Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок») сказав Ігор Фріс, голова підкомітету з питань діяльності органів юстиції, органів виконання покарань та пробації комітету Верховної Ради з питань правової політики.

Фріс припустив, що повернення таких чоловіків, якби воно було можливим, могло б здійснюватися з метою притягнення їх до відповідальності та мобілізації.

«Нам потрібно визначити (інструменти – ред.), я так прогнозую, з метою притягнення відповідних осіб до відповідальності, які виїхали незаконно, перетнули кордон України в спосіб, який унеможливлює їх повернення в законний спосіб», – сказав народний депутат.

В той же час член комітету Ради з питань правової політики звертає увагу, що для цього потрібні зміни до національного законодавства тих країн, з яких чоловіків призовного віку хочуть повернути.

«Повернути примусово Україна не може. Примусово може депортувати тільки та країна, в якій вони перебувають. Тобто якщо Україна, я так гіпотетично придумую якусь ідею, звернеться з тою метою, що поверніть нам тих людей, які виїхали незаконно. І країна, в якій вони перебувають скаже «так»… Але це певні процедури, відповідні зміни в національне законодавство тих країн», – пояснив він.

Будь-які санкції, каже Фріс, в тому числі депортацію, буде визначати законодавство тієї країни, в якій перебувають українські чоловіки:

«Національне законодавство тієї країни, в якій перебуває (громадянин України – ред.), буде визначати питання, чи будуть вони мати претензії до таких людей, і наступні дії і санкції, в тому числі депортація буде чи не буде. Питання, що будь-яких звернень в українському законодавстві до інших держав, в яких постійно перебувають українці, з метою їх депортації в Україну або припинення надання їм тимчасового або постійного притулку, ані закон про мобілізацію, ані постанова Кабінету міністрів, не містить».

Емоції та реакція українців у Європі на «заморозку» консульських послуг для чоловіків за кордоном (відео)

Будь ласка, зачекайте

Від 23 квітня МЗС України обмежило надання консульських послуг чоловікам віком 18-60 років за кордоном, включно з оформленням заявок на отримання закордонних паспортів та їхню видачу. Як пояснили в міністерстві, це пов’язано з ухваленням Верховною Радою закону про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня 2024 року.

Рішення у зовнішньодипломатичному відомстві назвали тимчасовим кроком, «обумовленим необхідністю вирішення питань щодо військового обліку громадян мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном». Відновити надання послуг обіцяють після набуття чинності законом, але з урахуванням його вимог.

Міністр оборони Владислав Косіняк-Камиш заявив 24 квітня, що Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку і допомогти сусідній країні у війні проти Росії.

Форум




  • О нас

    На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости недвижимости.