Туреччина: влада заборонила 1 травня мітинг на головній площі Стамбула

Члени профспілок під час святкування Дня праці на площі Таксім у Стамбулі, 1 травня 2023 року. Як і в попередні роки, поліція не пустила групу демонстрантів на головну площу Стамбула і затримала близько десятка протестувальників. Невеликим групам було дозволено вийти на площу

Турецька поліція перекрила центральну площу Стамбула Таксім, щоб запобігти будь-яким першотравневим протестам.

Високі металеві бар’єри були встановлені навколо площі, повідомляють журналісти AFP.

Міністр внутрішніх справ країни Алі Ерлікая в понеділок заявив, що влада визначила 40 місць для мітингів 1 травня, за винятком символічної площі Таксім.

За словами міністра, деякі профспілки вимагали використання площі, яка була епіцентром протестів проти уряду президента Реджепа Тайіпа Ердогана у 2013 році, але це не буде дозволено.

«Площа Таксім та її околиці не є зручним місцем для проведення будь-яких мітингів», – сказав він.

Проте головна опозиційна партія Туреччини CHP, яка здобула перемогу на місцевих виборах 31 березня, наполягає на тому, щоб уряд відкрив площу для проведення мітингів.

Правозахисна організація Amnesty International також заявила, що заборона «ґрунтується на абсолютно надуманих міркуваннях безпеки і громадського порядку», і закликала до її скасування.

Назвавши площу «місцем, що має величезне символічне значення», Amnesty International додала, що: «Більше десяти років турецька влада незаконно обмежувала право людей на зібрання і криміналізувала мирні протести, які відбуваються на площі».

Понад 42 000 поліцейських чергуватимуть у місті на 1 травня.

Форум




  • О нас

    На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости недвижимости.